Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2008 06:36 - Историята на Бялата кобила ІІІ
Автор: jacksparrow Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2649 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2008 21:39


А Серт Йордан продължи:

-Трябва много да обичаш конете, за да разбереш кра­сотата им. Когато ги видях, дълго време не можах да си поема дъх. И си мислех: тука, на връх планината, трябва да се е родил Стояновият жребец. Тука, сред тия зелени вър­хове, каменисти урви и равни била на Балкана.

Конете се бяха събрали в кръг изглежда, вземаха някакво много важно решение. Само Бялата кобила имаше свои, отделни грижи. Приближавах се колкото може по-тихо и незабелязано. Билото на планината беше голо совнах се по високата трева. Исках само да ги погледам. Да хвана Бялата кобила дори и не помислих. Невъзможно беше да я издебна. И затова често спирах. Носех бинокъл и ми се струваше, че ако протегна ръка, ще я плъзна по гривата, на който жребец си искам. И колкото повече гледах, толкова повече ми се искаше да се метна на най-буйния. Исках! Ни­кога не съм пожелавал кон както тогава. Приближавах се метър по метър. Стигнах до петдесет крачки и се изправих свършваше се високата трева. Страхувах се, че ще ги из­плаша, ако продължавам да пълзя. Бялата кобила тихо, призивно изцвили и конете отскочиха. Развяха се гриви, кръгът се разкъса. Шепнех най-нежните думи.

Такива ду­ми, каквито на никоя жена не съм казвал. Но Бялата кобила не вярваше на нежните думи и на най-нежните. Из­върна тънката си шия, разтърси грива и се понесе без­плътна и гъвкава. И това чудо трая само няколко мига. Бели и червени, черни и сиви, конете изчезнаха зад първия хребет...

 На това място Серт Йордан млъкна, Жераве. И дълго мълча. Понякога потракваше паница, звънваше прескундена, колкото да накара бай Драгия или Топчи Димитър да метнат по някой строг поглед.

И! Какво стана с Бялата кобила? попита Зарезан.

Серт Йордан продължи, без да чуе думите му, сякаш се върна от онова далечно, в което беше странствал някога

Две седмици ходих след табуна и познавах вече сле­дите на всеки кон. И знаеш ли какво открих? Вуйчо ми сложи ръка върху рамото на бай Драгия. На едно място забелязах единични следи. Един от конете (ако се съди по ямичките на копитата, това беше най-буйният, най-непокор­ният черен като гарван жребец) се беше отделил от дру­гите. Тръпнах по неговата следа. Вървях дълго. Беше валя­ло и дирите, съвсем пресни, водеха към леговището на един бистър поток. Там, до потока, единичните дири изчезваха:
губеха се в цял харман от копита. „Какво ли се е случило -думах си, та е толкова утъпкано!" И видях, че мястото беше изпогазено само от. . . два коня. Взрях се по-внима­телно -и разбрах, че тука до потока е станала срещата на Бялата кобила и Черния жребец. От другата страна на дола следите вървяха заедно и сетне се смесваха в разлятата река, потекла изпод копитата на табуна. . .

Да. . . Какво е станало! Защо Черният жребец се беше отделил и защо Бялата кобила е отишла при него? Вървях и мислех.

И? не се стърпя бай Драгия. Какво било?
Серт Йордан отпи от паницата и обърса



Тагове:   кобила,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jacksparrow
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1589868
Постинги: 38
Коментари: 607
Гласове: 2243
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930